Totodata in limbajul telegrafistilor nu puteai zice ca 'taranu' A, Bî, Cî, Dî, ... ci aveai o denumire pentru fiecare litera, pentru a evita confuziile si pentru a te putea intelege fara probleme.
Asta era alfabetul fonetic pe care l-am gasit si aici:
A - ALFA
B - BRAVO
C - CHARLIE
D - DELTA
E - ECHO
F - FOXTROT
G - GOLF
H - HOTEL
I - INDIA
J - JULLIET
K - KILO
L - LIMA
M - MIKE
N - NOVEMBER
O - OSCAR
P - PAPA
Q - QUEBEC
R - ROMEO
S - SIERRA
T - TANGO
U - UNIFORM
V - VICTOR
W - WHISKEY
X - X-RAY
Y - YANKEE
Z - ZULU
Acum imi aduc aminte si de un limbaj prescurtat, numit steno, care ma ajuta sa scriu mai repede semnele transmise in timpul concursurilor. Fara a-l folosi depaseai cu greu viteza de 100 de semne pe minut la litere. Pentru a vi-l arata trebuie sa fac putin art-work lucru la care nu-s mare scula. Stiu doar ca in cercul telegrafistilor ii zicea 'steno rusesc', dar zau ca n-am gasit nimic care sa semene pe all-mighty Internet. Revin cand bag ceva desene. Totodata daca stiti despre ce vorbesc si aveti un link nu-l refuz ;)
Imi aduc aminte de steno cu placere avand in vedere ca il foloseam la scoala cand ma plictiseam. Evident, eram primul care termina de scris dupa dictare. Partea proasta e ca nu prea reuseam sa citesc repede, eu fiind obisnuit ca la concursuri ... sa transcriu radiogramele receptionate.
Vremuri ...