Monday, September 16, 2013

Rosia Montana: La protest am văzut foarte mulți oameni frumoși

Nu am văzut mai mulți oameni frumoși la un loc niciodată.

Sînt oameni sinceri, cu idei, cu păreri, oameni informați, inteligenți, cărora le pasă.

Asta înseamnă că prostia urîțește?

Tuesday, September 10, 2013

Rosia Montana: Pana pe 15 septembrie, cere parlamentarilor respingerea legii si interzicerea cianurii

via Sorin:

Guvernul a votat in sedinta din data de 27 august 2013 proiectul de Lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere Romania.
Legea speciala propusa de Guvern stipuleaza ca pentru proiectul minier cu cianuri propus la Rosia Montana compania nu mai trebuie sa respecte nici o lege, statul roman acordand toate derogarile necesare si obligandu-se sa dea toate avizele proiectului, acum blocat datorita sentintelor judecatoresti pronuntate si datorita procedurilor in vigoare.
Compania miniera ar dobandi 20 de super puteri care ii dau dreptul inclusiv sa exproprieze oamenii din zona licentei miniere. Chiar daca legea trimisa de catre Guvern in Parlament este cu dedicatie pentru Rosia Montana Gold Corporation, menita sa indeparteze unul cate unul obstacolele juridice intampinate de companie, odata votata ca lege, ea va afecta direct viata fiecarui cetatean roman.

Pe 9 septembrie 2013, Senatul Romaniei a decis parcurgerea in procedura de urgenta a procesului legislativ, termenul limita pentru votarea legii fiind 17 septembrie.
Contactati-va parlamentarii din judetul dvs pentru a le cere sa nu voteze legea distrugerii Rosiei Montane.

1. Cum aflu cine sunt parlamentarii din judetul meu?
Intra pe www.legea.rosiamontana.org, cauta judetul tau si vei gasi datele de contact ale tuturor parlamentarilor (senatori si deputati).
2. Trebuie sa ma adresez doar alesilor din colegiul meu uninominal?
Nu, alegerea parlamentarilor pe colegii reprezinta doar un aspect tehnic legat de modalitatea de votare. Toti parlamentarii te reprezinta si poti merge in audienta la orice parlamentar doresti, chiar daca nu este in colegiul tau sau chiar in judetul tau. Dar, bineinteles, este mai usor sa ajungi in audienta la parlamentarii din imediata ta apropiere.
3. Cum aflu adresa biroului parlamentar?
Daca adresa biroului parlamentar nu este trecuta la datele de contact de pe site, suna la unul din numerele de telefon prezentate si intreaba adresa biroului parlamentar din teritoriu, precum si orarul de audienta. Programeaza telefonic o audienta sau deplaseaza-te personal la biroul parlamentar pentru a-ti programa audienta.
4. Ce fac daca nu ii gasesc pe parlamentari?
Daca nu ii poti contacta direct pe parlamentari, ia legatura cu sefii de cabinet si prezinta-le ingrijorarile tale. Cere sa ti se inregistreze tabelul cu semnaturile impotriva legii la biroul parlamentar, pastreaza numarul de inregistrare si cere un raspuns in scris. Insista!
5. E suficient daca merg la un singur parlamentar?
Este foarte important sa contactam direct, telefonic sau prin e-mail cat de multi parlamentari. Daca poti, programeaza audiente la toate birourile parlamentare din judetul tau si indeamna-ti prietenii, cunoscutii si rudele sa faca si ei acelasi lucru. Parlamentarii nostri trebuie sa inteleaga ca majoritatea cetatenilor sunt impotriva proiectului minier, iar noi trebuie sa le aratam acest lucru.

Eu am trimis urmatorul e-mail catre fiecare dintre senatorii si deputatii din judetul meu:

============== TIPAR SCRISOARE ==================
Subiect: În atenția domnului Senator XXXX YYYYY
Stimate Domn Senator/Deputat,

Apelez la dumneavoastră, alături de toți ceilalți cetățeni îngrijorați de situația României, pentru a vă ruga respectuos să luați toate măsurile care vă stau în putință pentru a respinge proiectul de lege pentru exploatarea de la Roșia Montană.
Această exploatare va fi un dezastru cultural, social, economic și ecologic, și nu există nicio justificare logică pentru ca acest proiect să fie implementat. Toate elementele "pozitive" prezentate de către compania exploatatoare sunt doar praf în ochi, și orice beneficii care ar putea rezulta de pe urma proiectului vor fi complet anulate de către efectele negative pe termen lung: Proiectul va duce la excavarea a 500 milioane tone de steril în urma utilizării cianurilor, operațiunea desfășurându-se pe un perimetru de 1258 hectare (se vor rade efectiv 4 munți!). Vom rămâne pentru totdeauna cu un lac de cianuri - 215 milioane de metri cubi cianuri și un baraj ce trebuie să reziste pentru eternitate. Pentru mentenanța și operațiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC oferă 150 milioane euro, în condițiile în care Agenția de Mediu a SUA a evaluat mentenanța la 2.6 miliarde dolari!

Și nu uitați că așa-numita corporație "respectabilă" (și care folosește toate mijloacele legale sau ilegale pentru a pune mâna pe resursele naturale care aparțin de drept Statului Român) este de fapt o firmă "fantomă" înregistrată într-un paradis fiscal, și care va dispărea fără urmă în eventualitatea unui dezastru ecologic cauzat de către străpungerea vreunui baraj al lacului cu cianură. Compania a fost înființată exclusiv în scopul exploatării acestui "tun", și nu are niciun interes pozitiv pentru dezvoltarea durabilă a zonei Roșia Montană sau a României în general.
De asemenea rețineți că toate problemele cu lipsa locurilor de muncă din regiune au fost cauzate sau accentuate tot de către RMGC cu sprijinul autorităților locale, care în ultimul deceniu au blocat orice investiții (care nu aveau legătura cu proiectul de exploatare RMGC).
Puteți observa aici câteva imagini cu efectele avute de un proiect de exploatare minieră similară, la Roșia Poieni:

Astfel de proiecte distructive s-au întâmplat de nenumărate ori de-a lungul timpului în diverse țări de pe Glob (de exemplu în Peru, Venezuela, Borneo, Sierra Leone, dar și în unele țări din Europa sau chiar în Statele Unite și Canada!), și întotdeauna șablonul a fost același: corupția din guvernul respectivei țări împreună cu interesele meschine ale unei companii private au ignorat complet efectele devastatoare asupra mediului și asupra comunităților din arealul afectat, și au impus exploatarea abuzivă a resurselor minerale, sărăcind astfel populația teritoriului respectiv, și având efecte negative care s-au întins pe următoarele decenii.

Vă invit să urmăriți și argumentele altor oameni politici români care se pronunță împotriva proiectului:
https://www.youtube.com/watch?v=Bz3F71z0atU
http://www.cotidianul.ro/de-ce-votez-impotriva-221474/

Totodata puteți observa ce s-a petrecut în Peru, unde a fost aplicată aceeași metodă de extracție:
http://www.biziday.ro/2013/09/10/asemanari-intamplatoare/

În aceste condiții complet defavorabile României, susținerea continuă (am putea spune "cu îndârjire") a acestui proiect, chiar de către Președintele țării și de către Primul Ministru, este un exemplu indignant de extremă corupție la nivel înalt.
Această lege încalcă prevederi ale constituției, drepturile omului, principiul separării puterilor în stat și suveranitatea justiției. Orice cetățean sau om politic care va susține acest proiect este ori insuficient informat în legătură cu efectele devastatoare ale proiectului, ori nu îl interesează binele propriei țări și propriului popor (fără a mai menționa binele mediului natural, care ar trebui să fie în continua îngrijire a fiecărui cetățean, dar de care din păcate prea puțini oameni se preocupă), ori este corupt și a primit sau urmează să primească șpagă sau beneficii personale pentru susținerea proiectului.
Sper cu tot respectul că dumneavoastră nu vă încadrați în niciuna din cele trei categorii, și că vă veți exprima votul contra proiectului și a legii care susține această exploatare abuzivă.


NUME PRENUME
Cetățean al României, județul JUDET
============== TIPAR SCRISOARE ==================