Friday, October 11, 2013

Loialitate si concedieri

Am dat peste un interesant articol semnat David Brady si numit Loyality and Layoffs. Il consider o perspectiva cat se poate de reala referitoare la echilibrul dintre "viata intr-o companie" si viata reala/personala.

Parerea mea e ca trebuie sa tinem cont de cativa indicatori (sa le zicem):

  • ce dorim noi (1)
  • ce trebuie sa facem pentru o companie (2)
  •  ce putem face pentru companie astfel incat sa ne dezvoltam si noi (3)


Din astea trei eu zic ca putem spune ca oamenii loiali (cu tendinte spre fanatic) sunt cei care uita de 1 si exagereaza pe 2, ignorand intr-o mare masura 3.

Poti sa te dezvolti intr-o companie insistand mai mult pe punctul 3. Daca nu ti se permite … your call.

La servici ai sansa sa cunosti oameni, sa iti faci amici buni, sa faci conexiuni; dar cel mai important(pentru firma) e sa aduci ceva firmei. Altfel nu ai ce cauta acolo …

E normal sa fii dat afara daca afacerea nu mai merge sau daca nu aduci ceva firmei.

Firmele sunt ca niste fiinte fictive care functioneaza cu bani reali. Nu exista relatie cu firma precum relatia cu oamenii.

Firmele vor profit, de aia dau oameni afara. Nu au profit, e logic ca nu ai ce sa mai doresti de acolo (salariu, perks etc).

Dar ai si 8+ ore pierdute la firma. Dar e si mai comod decat sa ai tu grija de anumite chestii (taxe, asigurari, other perks).

Nu stiu cum e mai bine. Asta o consider o decizie personala.

Eu doar tin sa precizez ca e bine sa te implicit in ceva (pastrand in limite rationale indicatorul 2). Doar cand te implici ramai cu ceva.

Calea cea mai buna pentru majoritatea noastra e probabil pe undeva pe la mijloc (intre liber si in firma). Si e treaba noastra sa tindem acolo.

Si ca sa nu uit: o amica tocmai si-a dat demisia dintr-o maricica corporatie si mi-a zis asa: “Nici nu stii cat suntem de legati de sistemul asta”. Nu stiu cati constientizeaza adevarul asta in momentul actual.

No comments: