Sunday, January 29, 2012

Protectia muncitorului cu workrave

Peste tot cand esti angajat ti se face instructajul de protectie a muncii (ma rog, la unii se semneaza de forma). Ti se spun multe lucruri in treacat si de cele mai multe ori tot ce ramane e o semnatura.

De curand am dat peste oameni care, din cauza statului prelungit pe scaun, au fost nevoiti sa se opereze de hernie. Apoi am vazut ca un coleg care, din cauza ca statea mult pe scaun, acuza dureri de spate si nu putea sa mai stea mult timp pe scaun. Mi-am adus aminte si de un fost coleg de serviciu care la un moment dat si-a pus un fel de proteza la mana pe motiv ca "asa imi trebuie daca m-am jucat shootere multe".

Desi oarecum stiam de astfel probleme pentru ITisti, doar aceste intamplari m-au facut sa ma documentez mai mult. Vorba aia, toata lumea vorbeste despre cum trebuie, dar putini fac cum trebuie. Si de cele mai multe ori faci ce trebuie doar cand esti obligat, nemaiexistand alta solutie.

In acest sens am gasit un soft numit workrave. E free software sub licenta GPL. Pe pagina de wikipedia a produsului am dat de alte linkuri in care sunt descrise mai multe tipuri de boli generate de statul prelungit pe scaun - merita cel putin frunzarite.

Parti bune la folosirea softului sunt faptul ca ma simt mai ok, usor mai relaxat. Partea proasta care o vad e ca uneori pierd ideea dar cand pun in balanta cu sanatatea mi se pare oarecum o pierdere acceptabila.

Ce ma supara la aplicatie e faptul ca daca eu stau si ma gandesc uitandu-ma la monitor el imi reseteaza timer-ele, neacordandu-mi pauza. Daca stiti si alte softuri din categoria asta (de preferinta free) dati un semn.

2 comments:

raul said...

http://stereopsis.com/flux/

e ptr ochi, cica poti dormi si mai usor.

spor, conrad!

undergraver said...

Mersi, Raul; E putin bizar pentru mine. O sa testez sa vad cum e.