Wednesday, May 23, 2012

Am cedat: Ubuntu 12.04 cu Unity

Vazusem Unity de la versiunea 11.10 si nu imi placuse cine stie ce. Chiar mi-am pus (vestitul?) xfce; interesant xfce, dar aproape penibil - mi-am adus aminte de fvwm sau fvwm95 (cand ma jucam cu slackware - acum aproape 10 ani)

Dar:

1. Ubuntu s-a hotarat sa ofere 5 ani suport pentru versiunile LTS (cool pentru putori ca mine care vor doar sa le mearga treaba)
2. La cate rahaturi am fost nevoit sa inghit interfata de la Unity mi se pare o nimica toata
3. Eu de modul grafic am nevoie pentru a-mi lansa aplicatiile ce necesita X server
4. Daca vreau sa gasesc o optiune de configurare o gasesc rapid pentru ca e interfata cea mai dezvoltata si al carei scop e sa ofere usurinta in utilizare
5. Am rulat live stick-ul cam 6 ore inainte sa purced la instalare si pot sa zic ca la ce imi trebuie mie s-a comportat bine, chiar cred ca merge mai decent decat unity-ul ala din 11.10
6. Inca nu-s fericit cu interfata, ma deranjeaza mai mult decat gnome 2 ala mai vechi, dar fuck it, cum am pornit aplicatiile cu care lucrez ma descurc la fel de bine


Concluzii:

Nu ii cred pe cei care viseaza sa se apuce sa faca ei un fork de gnome 2 care o sa fie folosit de multa lume, samd. Nu e cazul, desktopul se foloseste pentru browsing, jocuri, vizualizare/editare documente, download si filme intr-o proportie covarsitoare. Restul is prea putini sa conteze (desi eu nu sunt neaparat in restul... dar asta e). Nu iti tre' gnome2 pentru asta - e de ajuns un mediu cu 5 shortcuturi si gata, omul e aproape satisfacut.

Daca ar fi dupa mine as miza pe un configurator comun (poate chiar inclus in X) care sa poata fi accesat de fiecare desktop environment. In acest fel ar putea sa existe o oarecare competitie intre diverse window managere (unii cu look&feel, altii cu memorie, altii cu rapiditate etc). Acum din ce am incercat window managere, fiecare vine de exemplu cu configuratorul sau de retea, unul stie sa configureze stickuri cu net pe 3G, altul nu, si asa iti pierzi viata ca sa vezi diferente intre diverse aplicatii care fac acelasi lucru. Fuck that! (Eternul laitmotiv in opensource: energie irosita pentru a face un lucru mai prost decat ceea ce e pe piata *doar* de dragul creatiei - fuck that again! )

Cred ca acum desktopul castigator e cel care are configuratia la indemana. Momentan nu imi lipseste nimic in Unity. E ceva mai bun? Show me and I'll test - dar sa fie live stick-able ca altfel nici nu ma obosesc, ca mi-e lene! Cum mi-e si lene sa corectez eventualele greseli din postul asta.

2 comments:

Unknown said...

Daca s-ar putea muta meniul (launcher-ul) ar fi super, eu l-as folosi spre exemplu pe orizontala, in partea de jos, m-am obsinuit asa.
In rest, as spune ca e ok.

undergraver said...

@Unknown
E drept; sunt ceva chestii deranjante, dar nu ceva de neacceptat. Probabil vor exista solutii partiale ( http://askubuntu.com/questions/33605/can-i-move-the-unity-launcher ) dar pana la urma a crea
ceva nou e greu fara a te desprinde de ceva ce e deja inradacinat in mintea multor utilizatori.