Friday, August 3, 2012

Ce stim sa facem?

Frunzarind aiurea site-urile nu vad efectiv nimic interesant. Nimeni nu spune nimic, doar relateaza, doar copiaza rezultate/stiri de pe alte siteuri, rareori ceva interesant.

Vad oameni panicati cu referendumul, comentarii infierbantate din ambele tabere, declaratii care mai de care mai dure si amenintatoare... nimic.

Stau si ma gandesc? Ce stie natia asta sa faca? Ce face ea efectiv cand nu copiaza stiri (fara sa dea sursa de multe ori), cand nu traduce stangaci si cu greseli gramaticale de pe site-uri straine, cand nu sparge seminte, cand nu urla la microfoane ca cutare fura si altul e prost... Ce avem de oferit pentru a ne crea o imagine de tara non-africana?

Pai sa vedem:

Fotbal - FAIL (ultra FAIL)!
Nu stim, suntem praf. Aici nu (mai) existam. Era o data (da, asa trebuie sa inceapa relatarea) o echipa de fotbal care a ajuns in 1994 in sferturile cupei mondiale. De mentionat ca echipa aia a fost educata intr-un sistem in care se impunea disciplina. Vezi disciplina dupa 1990. Vad cum si-o fura echipele noastre "valoroase" prin diverse competitii si apar zeci de articole care sa explice esecul, sa spuna ca uneori e nevoie si de "noroc", nu e suficient sa fii mai bun. Evident noi suntem praf, dar daca spui asa ceva nu se mai uita bizonii si scade "reitingu".
Nu pricep cine dracu se uita la fotbal la tv de se discuta mereu cine o sa difuzeze meciurile din divizia a. Si recent am inteles ca mai toate televiziunile-s pe pierdere, deci wtf...

Gimnastica - almost WIN!
E clar ca e mai bine decat la fotbal, dar promovarea lasa de dorit. Daca vrei sa vina copiii de mici sa faca performanta, fa-ti reclama. Ia antrenorii, abureste ceva cu medalii, munca, dedicatie, chestii. Eu nu am vazut un articol legat de gimnaste si de antrenament de mai bine de 4-5 ani. Pai asa ne promovam? Eu as aparea de minim 2-3 ori pe an cu un mesaj bine gandit, frumos impachetat, in care imi fac reclama. Cer prea mult ca o data la 4 luni sa iesi si macar sa lauzi noile achizitii de personal, de echipament, dotari, whatever?

Scoala - FAIL!
Avem olimpici internationali cu rezultate intr-o tara in care nici 50% nu ia bacul. Banuiesc ca asta e o problema nu? Este, evident. E clar ca sistemul asta favorizeaza oarecum oamenii care nu prea au nevoie de scoala. Si atunci care e rolul lui? E clar ca in loc sa fie convinsi mai multi sa invete, se intampla contrariul. Nu poti sa dai vina doar pe elevi, ar fi trecut mai multi bac-ul, mai e si sistemul.

Spitale - FAIL!
Du-te sa iti iei nu stiu ce reteta de la medic (spital de stat). Ditai coada, batrani, femei, copii si o asistenta care IMPARTE bonuri de ordine (hartii cu numere scrise cu pixu'). Dar nu imparte mereu, ci doar cand o gasesti pe acolo, ca face si alte rahaturi/freaca mentolul. Nu se stie. Solutia e sa te duci direct la privat si rezolvi rapid problema. Time is money! Praf, again.

IT-stuff - almost WIN!
Aici deja e complicata treaba. Fara firme din exterior o sugem fara drept de apel. Ca tot is in domeniu pot sa zic ca deja e foarte greu sa gasesti un om competent. Hai sa presupunem ca-l gasesti, trebuie sa il si convingi sa vina. Vad cum se aplica metode vestice de angajare intr-o tara estica prin excelenta (semi-fail). De ex: se pierd angajati cu potential doar din simplul motiv ca "(s)he doesn't fit the profile", asta fiind o analiza facuta din avion, doar citind cv-ul. Probleme-s multe aici, si cred ca datorita excelentei noastre scoli se vor inmulti si acutiza in scurt timp (mai putin de 5 ani) Suntem prea putini ca sa ne laudam cu ceva de proportii.

Datul cu parerea - WIN!
Suntem activi pe forumuri, comentam, ne agitam, injuram, atacam persoane doar de dragul de a le ataca, futem in gura, amenintam cu datul in judecata, vin cu "raketzii dupe tine"... Nu oferim argumente, ca nu avem. Mai bine oferim "concluzia" la care am ajuns: s_ugi p_ula, muist uslist, basist imputit, esti praf, esti un idiot, esti bou etc.

Asteptarea salvatorilor - WIN!
Behai in fata blocului, la coltul strazii, pe borduri, in parcuri, o arzi pe net acasa in timpul zilei? Spargi seminte si faci covor de coji jos? Te-ntelegi cel mai bine cu cainele? Esti specimenul perfect pentru viitoarea masa de manevra. Stai linistit, asta e ideea, they say jump you say how high...

Jurnalism - FAIL!
jurnalisti corupti, santajisti, oameni fara coloana, agitatie, dezinformare, relatari contradictorii. Evident, depinde pe ce site/ziar te uiti. Prea putini care au de gand sa isi faca meseria cat de cat obiectiv. Intuiesc si sper falimentul presei scrise. Asta cu toate ca online-ul nu e, inca, un mediu pentru care lumea sa fie dispusa sa plateasca.

Agricultura - FAIL!
Ne rugam sa ploua pe timp de seceta, si cand ploua ne rugam sa se opreasca. Care e diferenta intre agricultura de acum 100+ de ani si cea din prezent? Un sistem de irigatie nefunctional, furat si dus la fier vechi. Atat.

No comments: