Wednesday, July 18, 2012

19 ani de invatamant romanesc (pe capitole)

Acum ca am terminat in mare istorisirile despre anii petrecuti in cei 19 ani de invatamant m-am gandit sa aranjez totul pe capitole, astfel incat cei curiosi sa poata rasfoi fiecare etapa parcursa de subsemnatul.

Ca sa fie clar, eu sunt unul din aia care a invatat, dar nu s-a omorat facand asta. Puteam sa invat si mai mult (asta e clar!), mai ales in facultate, dar am preferat sa ma apuc de altele (chiar daca pe multe nu le-am terminat).

(I) Clasele primare (click)

Am mentionat in treacat si gradinita dar n-am pus-o la contorul de 19 ani. Mintile noastre necoapte nu au fost invatate nimic util, valabil in societate: cum se trece strada, reguli minime de igiena... totul a venit din exterior.

Am invatat bazele cu care vom invata mai tarziu: scris, citit, calcule aritmetice simple (adunari/inmultiri). Nimic altceva.

(II) Generala (click)

Am dat de mai multi profi. Devenea interesant sa vezi diverse abordari, diverse experiente de viata. Metodele de invatat prin bataie erau inca practicate.

(III) Liceul (click)

Am invatat ce inseamna sa alergi dupa note. Asta pentru ca in generala nu prea aveam concurenta, cel putin la chestiile care ma interesau (mate, fizica, chimie) si faceam fix ce voiam, ce imi placea. Era clar, la liceu nu mai eram chior in tara orbilor. Aceasta concurenta se manifesta prin: invat azi, maine uit, dar am nota. Sa nu fiu inteles gresit, asta se intampla oarecum si prin generala, dar in liceu practica asta a atins nivelul de arta.

Incepea lumea sa fie oarecum orientata, doar disperatii invatau la toate.

(IV) Admiterea la facultate (click)

Unele facultati stiau cum sa faca bani "vanzand" mascat unele problele de la examen printr-o culegere aparuta cu cateva luni inaintea examenului. Inca existau facultati cu probleme organizatorice grave (vorbim de anul 2001).

(V) Anul I la Poli (click)

Mda, caminele din regie, vai de soarta lor, dar plm, no money for rent. O mare dezamagire facultatea de automatica si calculatoare, cel putin in primul an. Parca nu imi ajunsese liceul cu toate bullshiturile, imi trebuia si aici sa o lalai cu materii inutile. Se punea accent pe toceala... trist dar adevarat. Unii profi nu puteau sa discute cu tine decat teorie, la atat se rezuma competenta lor - valabil pentru toti anii de studiu, aproape fiecare an avand cate o "materie de toceala".

Dar comparativ cu liceul aveai libertate totala, aveai libertatea sa nu inveti nimic sau sa inveti sa iei bursa. Erai stapan pe situatie. Nu stiu daca era intr-adevar un lucru bun pentru toti...

Internetul curgea, roedu ne ajuta sa downloadam tot ce voiam, de la porneturi la jocuri, filme sau documentatii...

(VI) Anul II la Poli (click)

Am dat de spagari, adica din aia nesimtiti, care toata lumea stia ca te ajutau sa treci contra unui pret corect (200 $/Euro parca). Am dat peste oameni frustrati, a caror fericire era efectiv supararea studentului.

Am inceput sa imi pun problema pentru prima oara daca e pe bune facultatea asta, daca am nimerit unde trebuie, adica eu vedeam ca nu invat nimic, pentru ca tot mai lucram la cateva proiecte si parca nu avea legatura cu tampeniile din faculta (electronice, fizici, matematici...) decat tangential.

(VII) Anul III la Poli (click)

Fraier si rabdator fiind, am sperat ca ceva se va schimba in facultatea aia. Chiar mi-am facut sperante dupa ce am vazut ce materii am pus pe contractul de studii. Mda, doar numele era de ele. Cu mici exceptii, toate erau facute de dragul de a se alinia cu facultatile din diverse colturi ale lumii in care chiar se face ceva. Nu mai vorbim de experienta profilor in domeniu... unii erau oricum preocupati de afacerile personale.

Au fost si oameni competenti, dar deh, nu cu exceptiile defilam. Degeaba pui tu o umbreluta colorata unui cacat, nu devine deodata cocktail, tot cacat ramane.

(VIII) Anul IV la Poli (click)

Scoala + munca = obositor. Dar e posibil la Poli, chiar daca nu calci decat rareori pe la scoala (si atunci obligat). Asistentii erau majoritatea studenti si ii cam durea in cot. Satul de bullshit mi-am ales specializarea cea mai simpla, nu mai aveam chef de stat la facut tone de teme a caror utilitate nu reuseam sa o vad.

(IX) Anul 5 la Poli (click)

Un semestru lejer si un semestru pentru diploma. Lejer lejer... Si sustinerea lucrarii de diploma a fost o gluma proasta, chiar mai proasta decat facultatea. Puteam sa nu fac nimic si tot treceam.

(X) Master la Poli (click)

Nu stiu de ce, dar poate pentru ca era gratis... Daca as fi facut o facultate la distanta cred ca as fi trecut mai des decat la master. Cu toate astea am avut niste note care m-au surprins cand m-am uitat pe foaia matricola. Habar nu am la ce foloseste... dar oricare "absolvent" de master poate confirma ca a fost o frectie. Dar bani de la stat au venit? Pai da!

Trageti voi concluziile!

Eu m-am gandit ca nu mai are sens sa le trag, desi ma gandeam la ceva solutii.

Solutia pe scurt: INVATA cat mai multe SINGUR! Daca poti sa ii inveti si pe altii INVATA-I! Comunica, fa-te remarcat in alte cercuri: forumuri, job, intalniri, conferinte etc. Doar asa vei intelege cum sta treaba cu adevarat. Pentru joaca inocenta si fara urmari/castig/experienta exista facultatea.

1 comment:

Lazer Blazer said...

Multumesc pentru aceasta serie. Acum am citit-o pe toata. Bineinteles, facultatea a fost cea mai faina. Si eu am terminat automatizari, dar in ardeal. Mi-ai adus de-aminte de lucruri placute. A fost fain. Studentia a fost cea mai buna perioada a vietii mele, asa, cu necazurile ei.