Thursday, June 7, 2012

19 ani de invatamant romanesc (II)

Tot la scoala de cartier am facut si gimnaziul. Deja situatia se imputise, si nu doar de la bude. Multi s-au hotarat sa plece de la scoala de cartier la o scoala mai centrala, mai de oameni buni, cool, etc, plm. Eu am ramas in cartierul meu de tigani cu care ma intelegeam foarte bine in majoritatea cazurilor. Plus ca mi-era lene sa strabat juma' de oras (cam 1.5-2km) cand puteam sa merg 200m.

S-a schimbat putin problema, nu mai era o invatatoare. Era un profesor la fiecare materie. Eu am luat-o de buna chestia asta pentru ca puteai sa te certi mai usor cu un profesor fara ca asta sa aiba repercusiuni asupra altor materii.

Highlights:

- avand in vedere ca aveam un atelier in scoala s-a hotarat ca noi cumva vom face ore atelier (sa manance si maistrul o paine); din alea cu traforaj, placaj, panza de traforaj, suruburi, pirogravura (eu stiam de la frate-meu). Noi nu si nu si nu, ce cacat, marsh de aici. Astia ne explicau ca suntem cea mai buna clasa si sigur nu vom fi clasa sportiva (clasa care nu facea atelier). Pana la urma cea mai buna clasa s-a facut clasa sportiva si a dat flit orelor de atelier.

- televiziunea prin cablu se instala prin 94-95, deci gimnaziul l-am facut cu vreo 20 de posturi de televiziune la TV (din care in afara de alea romanesti toate erau transmise ilegal). Asta era motivul pentru care atunci cand aveam ore dupa masa intarziam in draci ca sa vad finalul la MacGyver de pe italia uno.

- metodele clasice de invatat erau inca la moda, aveam profesori care ne faceau mainile gogosari cu batul daca nu stiam diverse chestii.

- un prof care "iubise" o eleva de liceu a fost "promovat" la gimnaziu. Chiar se uita frumos la niste fete care erau "intr-o frumoasa dezvoltare" batand apropouri la care multi dintre noi zambeau pervers.

- Profa de romana competenta, in afara de orele de gramatica mi se cam inroseau mainile de la bat

- Bataile intre oameni s-au intensificat, chiar un coleg s-a certat cu tiganii de cartier si n-a mai dat pe la scoala ceva vreme.

- Se facea nu stiu ce vaccinare in scoli, ne uitam prin crapaturi sa vedem si noi fetele. Nu aveam internet sa vedem filme porno si la TV la ora aia (>12AM) cam greu sa raman.

- S-a apucat lumea sa fumeze, plm; si cum in buda aia nu puteai sa fumezi nici cu cleste de rufe pe nas, se duceau intr-o scara de bloc. Vecinii n-au fost incantati si astfel fumatorii s-au mutat la un restaurant in apropiere. O profesoara detectiv i-a urmarit si a relatat ca "era un fum gros de-l taiau cu cutitul". Regret ca nu aveam o camera video, intonatia, mimica si gesticulatiile erau de oscar.

- Eram smecheri, la "bara de karate" eram regi. Bara de karate era o bucata de sina care era folosita la sport pe vremuri. Era sprijinita pe niste picioare de fier la o inaltime cam de 70 cm deasupra pamantului si atractia era sa ramai cat mai mult pe ea, batandu-te intr-un soi de "karate" cu alti pretendenti la tron. Era o activitate interesanta in pauze.

- Evident ca am facut religie dar parca doar un an sau doi; si stiu ca la un moment dat am facut cu unu Costel. Tipul nu se impunea, ci noi. Pe vremea aia pe TV era filmul Murder one cu "cazul costello". La ora de religie ii luam catalogul, scoteam o bucatica din parchet si dadeam in catedra precum judecatorul: "Azi judecam cazul Costel". Faze precum "Ba cui pui tu trei ma?" erau destul de des intalnite si de obicei sfarseau cu Costel fara pix in mana.  Costel fara pix, elevul fara nota trei.

- Profa de fizica, diriga, care acum nu mai e, se impunea clar desi avea 1.5m, pe cand Costel la ai lui 1.7 era vai de el

- Aveam o profa de engleza care cand cineva nu era atent incepea sa repete pana cand acel cineva redevenea atent. In caz contrar ea isi pierdea rabdarea si trecea la metodele clasice ce implicau palme (n-avea băț). Un alt obicei interesant era ca iti lua guma din gura si ti-o punea in par. Nu s-a sfiit sa ii puna guma in par unei fete cu par lung (plânsete chestii).

- Un prof de sport dadea cu cheia dupa noi daca nu aduceam mingile de fotbal. Odata i-am luat cheile... Alt prof de sport mai venea putin ametit la ore. L-au convins colegii sa le dea bani de un biliard :)

- Am facut de servici, adica nu ma duceam la orele care nu imi placeau si la celelalte gaseam pe cineva care abia astepta sa lipseasca motivat

- Am invatat in laboratorul de chimie, in care stateam trei in banca, eu cu Serafim si inca un coleg. Eu elev silitor nu se concepea sa fiu prins copiind. De aia il puneam pe Serafim sa copieze. Imi amintesc cand in timpul unei lucrari ii cade lu' Serafim caietul si se aude ditai plesnitura pe parchet... Oricum l-am trecut gimnaziul pe om, nu copia el degeaba, stia ca e pe interes.

- Am dat teze la istorie, vai soarta mea, urasc datele; Prima oara cand am copiat profesionist, copiute in copertile cartilor, servite, tot ce-mi trecea prin cap. Inainte de teza eram cacat pe mine cand profa mi-a aranjat cartile cu copiute pe banca pe motivul ca "nu vreau NIMIC in banca". Nici eu, le vreau fix langa caietul de teza, sa nu ma intind sa copiez. [ De fapt daca stau sa ma gandesc prima copiere profi a fost in I-IV cand nu stiam semnele intre versurile poeziilor si imi faceam "filmulete" din foi subtiri cu semnele care le puneam in caietul de autodictare si le rulam ca pe o rotita ]

- Aveam o profa de mate care venea mai obosita la scoala (deh, munca la camp) si adormea in cele mai interesante pozitii; de ex. cand se uita la tabla inchidea ochii si ramanea statuie. Odata stiu ca am iesit la tabla, am vazut cum adormea si la un moment dat nu am mai zis nimic cam 30 de secunde si a fost o liniste totala. S-a trezit cand un coleg si-a dres intentionat vocea si eu am continuat sa scriu pe tabla, in timp ce in clasa se auzeau oameni pufnind de ras.

- Aveam un coleg care facea meditatie cu profa de franceza si aflam cand ne da lucrare. Stiam si subiectele de la el. El nu voia sa ia nota mare (ca batea la ochi), dar noi bagam de minim un 8.50-9. Poate acum, daca citeste, isi explica profa de ce Serafim era bun la franceza scrisa.

- Am convins profa de mate sa facem ore afara (deh, afara poti sa dormi si mai bine) si pana sa ajungem noi afara deja din cei 25-30 de insi mai erau 15. Restul erau dusi la livada ca tocmai aparusera ceva fructe.

- Am convins si profa de romana sa facem ora afara. Nici dracu n-a plecat la livada sau in alta parte.

- Daca tot am fost clasa sportiva sa nu facem atelier a urmat si reversul medaliei: prin clasa a 8a a venit unu la noi ca sa faca sport cu scopul de a lua oameni pentru kaiac de performanta. Nu eram eu de kaiac, mi-au prins bine orele alea, dar frate ce hinghereala. Trebuia sa merg de 2-3 ori pe saptamana (x2 ore) la clubul elevilor unde era sala de antrenament a astora de la kaiac. Ridica tu greutati de toate soiurile, efort nu jucarie, tractiuni pana cand cadeai, flotari pana cand nu mai puteai. Noroc ca a venit vara si m-a pus sa alerg pe afara ca eram complet inutil la ridicat si impins greutati.

- ma intreceam la scris cu un coleg; aveam un scris oribil dar tipul il avea si mai si. vorbeam cu el de ce melodii vedeam la headbangers ball si la rock la miezul noptii. tipul deja era foarte serios si isi cumpara casete de la bestial records.

- era interesant sa fii intre cei mai "vechi" in scoala. Se impunea un respect elevilor cu acest status. In caz contrar nu era de bine

- invatam la chimie, fizica, mate si tot ce avea logica si implica gandire si nu memorare. Uram metodele de predare folosite la materiile gen istorie, literatura si alte chestii unde toceala era pe primul (si ultimul) loc

- la istorie scriam in steno doar asa de fun, ca abia reuseam sa citesc; era clar cat de utile mi se pareau notitele

- la fizica am avut rezultate bune la olimpiada lucru care, din cate vad, mi-a folosit

- eram un soi de bullies; stateam la intrarea din scoala pe 2 randuri si le faceam faze: sut in cur, luat cordeluta, luat ghiozdanul si aruncat etc. Pe ghetus iarna toti asteptau sa ne dam noi ca sa se dea si ei dupa; nu te puneai cu cei din cea mai buna clasa, erau "cei mai buni" si aici.

- nu mai aveam nevoie de fata de masa in laboratorul de chimie, fiind o masa lucioasa se putea spala!

- bataie cu ruptura de mana, pentru ca tipul a fost impins pe scari; eram foarte afectati de morala dirigintelui respectivului pana cand a inchis usa dupa el. Cam asa eram afectati de orice tip de morala... la o zi dupa faceam la fel.

- am fost dusi la padure intr-o remorca, precum animalele, sa respiram si noi aer de padure, ce ma-sa, ca padurea era la o distanta infernala de oras (5-6km)

- totul s-a terminat cu un bachet intr-o zi ploioasa (pentru ca imi amintesc ca picura pe langa ringul de dans in discoteca). Era moda banchetelor si ce rahat, faceam si noi. Se amuzau probabil profii vazandu-ne cat de penibili eram.

-----------
Overall:

Misto ca erau multi profi, mai multe tipuri de oameni. Clar mai interesant decat ce a fost inainte. Incepea sa se puna accent si pe chestii practice, pe laboratoare, pe probleme.

Din pacate buda era aceeasi ca in generala, cu acelasi miros. Noroc ca stateam la 2 min de scoala.

Era mult timp de joaca, mai era timp si de scoala si mi s-a parut o perioada relaxata comparativ cu cat am invatat.

Nu existau diferente mari intre oameni, nu se punea accent pe bani, sau ca ala are mai mult/putin. Era o atmosfera relaxata, in care puteai sa treci rapid din cel care faceai mistouri in cel de care se faceau mistouri.

Informatia era destul de putina venita din alte parti, nu puteam compara profesorii intre ei pe criterii de performanta. Nu aveam Internet sau calculatoare si nu prea puteam sa pierdem vremea nejustificat.

2 comments:

raul said...

ai prea mult timp liber, conrad! hai, baga si de facultate acu daca tot ai inceput :)

undergraver said...

bag mai raul, dar promiti sa ma ajuti da? :)