Friday, July 6, 2012

19 ani de invatamant romanesc (VI)

Da domne, si incepe si anul 2 (sau anul 14 de invatamant). Tot in P5, tot cu Adriana ca sefa de trib, tot cu niste Kent la ea pe masa. O ajut putin si raman in camera de la parter in care am stat si anul trecut. Am uitat sa zic ca am fost 4 in camera ... da, cam neplacut dar interesant. Aveam internet de super mare viteza de la roedu. Evident in scopuri educationale. Aveam toate seriile Bang Bus, Slap Happy, MILF Hunter etc. Ne uitam mai mereu la cate un film, si intre filme la pornoace.

Tot cu "veteranii" in modul suntem, ei avertizandu-ne ca anul asta (2) e greu, ca ei au picat ceva electronice, ca de aia au picat ei anul. La noi in camera trecuseram toti ok anul intai, poate maxim o restanta. Da domne, aflam informatii de materiile extraordinare numite electronici. Dintr-un calcul banal iti dai seama ca poti sa pici toate electronicele si tot treci anul daca nu mai ai inca 2 restante cu multe credite pe langa. Dar ma rog, dupa cum am zis, parerea acestor personaje nu era mereu de luat in seama.

Despre materiile astea din anul 2 stiam deja destule chiar din auzite din anul I. Se stia ca era un mare smecher care lua bani ca sa te "ajute" sa treci examenul de dispozitive si circuite electronice (DCE). Posdarascu il chema. Stiu ca un coleg i-a tras o mare tapa, trecand ambele electronici (DCE1, DCE2) fara sa dea un ban - pe promisiuni. Partea proasta e ca anul ala am facut cu smecherul asta si SCD (Structura circuitelor digitale) si l-a amenintat clar (in fata tuturor) ca nu o sa treaca materia cat o sa fie el in facultate. Noroc ca l-au prins cu spaga pe om cumva ca a disparut in urmatorul an. Unul dintre "veterani" luase materia ca platise la Pozda sau Pozdarascu sau Pizdarescu cum i se mai spunea. In schimb picase ca nu prea avea idee de calculatoare in general. Nu intrebati de ce era la facultatea asta, nu am raspunsul. Asta era un caz concret de spaga stiut de ani de zile si pentru care nu s-a facut nimic decat in 2003 cand deja se auzise ca va fi dat afara din faculta dupa ce se termina anul.

Rezultatul:

Materia SCD, care o faceam cu el am dat-o cu cursurile pe banca, ca asa a vrut el, baremul de trecere fiind destul de lejer (3 probleme din 10 - ceea ce nu era deloc complicat). Cu alte cuvinte l-a durut in cur, stia ca pleaca, a facut si el un cadou. Subiectele le-a tras omul la xerox inainte de examen cu vreo 2 ore. Evident ca xeroxistul stia care e smecheria si stia cum sa faca un ban, a pastrat ceva subiecte in plus ca sa plateasca elevii dornici de note mari sau sa treaca. Curios e faptul ca nu oamenii care voiau o nota de trecere au facut rost de subiecte ci aia care aveau burse! I mean, WTF! Go figure, am trecut o materie la care altii invatau 1 saptamana si picau. Nu pot sa zic decat mersi!

Celelalte electronici au fost picate cu brio in timpul anului dar luate-n toamna. O chestie curioasa a fost al doilea curs de DCE1, dupa care n-am mai trecut pe la curs decat din greseala: m-am apucat sa copiez schema de pe tabla; tranzistoare, diode, impamantari, toate cele si la un moment dat am inceput sa scriu ce dicta omul. Bai cand a terminat omul de dictat am ridicat capul si mi-a picat fata, o tabla intreaga era plina cu o schema gigantica pentru creierul meu de atunci. Sa o copiez nici nu mai aveam loc pe foaie, am zis ca nu are sens. Am gresit si mi-am dat seama doar cand am pierdut zile bune din vacanta sa iau gunoaiele astea de materii. Sa nu fiu inteles gresit, le inteleg pe deplin utilitatea lor dar modul in care au fost facute a fost cel putin penibil si total lipsit de o parte practica coerenta. Laboratoare DCE? Glume proaste, placi care nu mergeau, alimentari cu afisaje proaste (am ars 2 placi ca alimentam cu mai mult decat trebuia cu toate ca transformatorul era teoretic pe voltajul corect). Copiam schema si simulam in Orcad, apoi generam intr-un program date apropiate astfel incat abaterea/eroarea/deviatia standard sa fie in niste limite "normale". Chiar puneam date mai departe de adevar asteptand replica "aici nu ai masurat prea bine, dar restul masuratorilor sunt ok". Un pamflet despre cei doi asistenti aici (jurnalul lui shotae). Eu am facut si cu chelu si cu șotae. Chelu asta isi dadea aere de smecher, ca vezi domne a scos el o carte despre laborator. A venit sa se laude cu ea la mine (am lucrat putin timp la aceeasi firma) ... l-am lasat in pace.

O alta materie cu o intamplare misto la laborator a fost electrotehnica. Era un experiment cu un sistem trifazat (380 or something). Nu aveam voie sa dam drumul la alimentare decat dupa ce verifica seful de laborator conexiunile. Tin sa precizez ca firele pentru conexiuni erau arcuite de atata vreme si se fixau cu greu in gaurile de contact. Vine asta, ne da ok-ul. Dam drumul la experiment si un fir arcuit se desprinde (camp magnetic sau ce dracu o fi fost) si trece frumos prin tot panoul si face ceva scurtcircuite cu alti conectori. Bum serios si din trifazat ajungem la monofazat. Asta tremura, noi admiram fumul care se ridica incet deasupra mesei cu experimentul. Examenul a fost la fel ca anu' trecut. Important era sa faci problemele, in rest copiai ca porcul teoria. Chiar daca mai trecea seminaristul si iti aseza cursurile pe banca cand te vedea ca copiezi, puteai sa le iei din nou si sa continuui nestingherit activitatea.

Ma, am dat si peste un carnat misogin, da' rau de tot. Adica cum dracu sa zici ma la curs ca femeile nu-s bune decat sa faca copii? Da bre, la automatica sunt si femei si nu e doar una intr-o grupa cum era-n grupa noastra. Asta era prof de ASDN (Analiza si Sinteza Dispozitivelor Numerice). Sa zic ca m-a futut cu proiectul ca nu voia sa ma accepte pentru nush ce motiv de cacat, ca nu am stat jos cand a intrat el in sala or something? Pana la urma s-a calmat si mi-a primit proiectul.

Am facut matematici avansate cu un ciudat, omul avea curs dimineata si cerea prezenta (facea la toate orele din curs prezenta!). Toti dormeau pe ei cand uneori incepea omul sa tipe: da' ce e cu galagia asta? de ma trezea din somn. E clar ca omul visa multa forfota in jurul lui chiar in conditiile in care toti abia asteptau sa puna capul pe banca. Sper sa fie un medicament eficient pentru dansul. Tot la materia asta, la examenul altor grupe asteptam omul sa iasa cu subiectele afara din sala sa i le rezolvam. Amicii arabi stiu de ce! Era apoi o practica cunoscuta sa stai in sala de proiectare a amfiteatrului, sa faci lucrarea perfect si cand se strangeau oamenii sa dea lucrarile sa intri si tu in sala sa predai lucrarea. Aviz celor care dau examene in A250 (corp electronica). Seminarul era cu un tip tanar care era usor de mituit cu niste cd-uri cu ultimul expansion pack de la nu stiu ce joc. Incerca el sa explice, dar tot la discutii non-math related ajungeam. Seminaristul era cel care era consultat de profesor referitor la ce a facut X-ulescu in examen. El nu zicea decat ca "a facut" si astfel cam toti luau examenul, lucrarile nefiind in realitate nici macar corectate. Conta sa ai ceva scris acolo, adica daca nu aveai ceva 4-5 pagini, nu era bine. Puteai sa scrii si meciul de aseara, volum sa fie. Se puneau si note dupa ureche si cei care invatau se ofticau si odata cu ei si proful care psihic era departe de stabilitate. Fun!

Iubirea mea, fizica, a lovit puternic in anul 2. Am fost dat afara din laborator de nefututele alea 2. De 2 ori. Prima oara am aflat ca trebuia sa stiu ce experiment fac dinainte sa vin la laborator - adica acel caiet de laborator cu experimentul trebuia stiut pe de rost. Fuck me! A doua oara habar nu am de ce, dar tot un motiv cretin; cert e ca am recuperat in aceeasi saptamana, fiind dat ca exemplu de elev silitor, care isi recupereaza constiincios laboratorul la care nu a putut ajunge. Lobotomia, salveaza Romania!

O materie misto a fost Metode Numerice; se facea Matlab, era cool. Se faceau exercitii chiar utile, ingineresti. Singura chestie care mi s-a parut funny era frustrarea seminaristului, care voia cu orice pret sa vezi ce muschi are el, si cum trage la sala. In orice pozitie se aseza, nu putea sa o faca daca nu se incorda, dar lent, ca sa se vada munca la fiare.

Mai era si PLAS (Programare in Limbaj de Asamblare). Aici am avut un prof care contrar CV-ului, in care parea destul de competent, nu putea sa tina in frau oamenii de la un curs. Chiar la ultimul curs a zburat un avion care a ajuns fix la tabla, de care s-a lovit. Omul a iesit din sala spunand: "ne vedem la examen". Nu a fost nici o problema. Pe foaia de prezenta se modificau numele unor colegi, aparea Hagi, Lacatus ... Un coleg, frustrat ca ii schimbam numele a sarit peste banci spunand in gura mare ca el are "centura neagra" sau nush ce dracu de centura. Era mai bizar omul ... ajung si ciudati pe la facultatea asta. In rest cu asamblarea faceam bani din teme pentru cei de la electronica si am ajutat pe cineva de la cibernetica sa treaca examenul cu handsfree-ul, dictandu-i ce trebuie scris prin telefon. Ne-am intalnit la laborator cu calculatoarele care butau de pe server si care share-uiau acelasi harddisk. Scria unul un program pe server, il copiai si continuai... Am reusit sa-l convingem pe asistent sa facem 3 laboratoare intr-o jumatate de ora pe motivul ca avem partial si nu mai avem timp... Aveam o foaie de prezenta cu toata grupa pe care o trageam la xerox. Dadeam foaia de prezenta cu data din ziua respectiva. Nu conta ca nu eram nici jumatate, foaia de prezenta era foaie de prezenta. Asta la mai toate seminariile/laboratoarele.

O chestie ciudata s-a intamplat cu engleza. Daca in primul an am facut undeva intr-o sala in care incapeam ok in al doilea an am facut 2 grupe intr-o sala stramta prin rectorat la etajul 3. Eram 2 grupe de la 2 serii diferite. Aia invatau, noi nu prea. Au existat conflicte, comportamente deviante, nu aveam loc in sala etc. Profa manca iaurt in fata noastra cand noi muream de foame (era seara dupa 18 ora de engleza). Cool...

Practica am inceput-o pe la un laborator din elth unde aveau domnii d-acolo un proiect de cercetare. Fac eu ce mi-au cerut oamenii, le zic ca pot sa le arat cum functioneaza inainte sa prezinte un gigel. Ei nici nu m-au bagat in seama. Dupa 1 saptamana timp in care suca isi sustinuse lucrarea de doctorat sunt apostrofat ca de ce nu merge programul meu. Say what? Ii dau 2 comenzi si ii arat ca merge si il intreb de ce nu a cerut explicatii pentru ca eu chiar m-am oferit. Tipul foarte ofticat spune ca "acum nu mai conteaza". Mananci cacat! Am zburat apoi cu un coleg pe la laboratoarele microsoft unde ne-am trecut pe o lista si nu am facut nimic. In toamna am luat o adeverinta ca am facut practica.

Am facut si programare orientata pe obiecte unde trebuia sa stii clase intregi din cadrul frameworkului Java, ca naiba documentatia aia nu e available, tre' sa stii pe de rost. Am zis ca vreau sa dau examenul pe calculator, a acceptat si nu mai tin eu minte ce dracu a cerut omul, cert e ca pana m-am dumirit eu cu documentatia de Java trecuse timpul si nu am terminat in totalitate. Am luat examenul, nu prea m-a mai interesat nota, mai ales ca trebuia sa stiu nush ce clase obscure Java pe de rost...

Bum bum ... a venit vacanta. Am pierdut ceva vreme sa iau electronicele. In toamna am avut parte de o evaluare penibila. Desi conform rezultatului din examenul final meritam nota 7 mi s-a trecut 5 fara nici o explicatie. Unii chiar au cerut explicatie. Li s-a dat o mare muie. Profu' era decan si il durea fix in cur.


Era sa uit. Mai aveam si un secretariat unde era o inghesuiala de nu mai stiai de tine. Si asteptai la coada sa ti se deconteze abonamentul pe RATB si alte cacaturi sinistre precum adeverinta ca esti student ca sa nu te ia aia in armata. Dar ca sa vedeti cum spaga era generalizata, fiti pe faza: m-am dus odata cand nu era prea multa lume, dupa program, la secretara noastra de an cu niste flori. Nu erau scumpe + ca era o florarie fix pe Iuliu Maniu langa automatica. A devenit deoadata foarte amabila spunandu-mi ca face ea un efort pentru ca nu e in timpul programului (care era de 2 ore, cam cand mai toti aveau cursuri). Astfel cand asteptam odata la coada a iesit doamna secretara cu capul ei tremurand, m-a vazut si a zis deodata: "hai vino ca de cand astepti" (eu fiind asezat cu 1 minut mai devreme la coada). Asta dovedeste faptul ca avea antrenament in spagutze din astea inocente recunoscandu-mi fata foarte repede, doar aruncand o privire la cei care asteptau la coada.

Usor, usor deveneam produsul unui sistem cu functionalitate anormala ... si totusi eram la facultatea cea mai tare din parcare; sau cel putin asa se spunea pe vremea aia (2001-...)

2 comments:

raul said...

tu ti-ai luat notite in timpul facultatii mah? ca eu nu mai tin minte mai nimic din ea :))

Bine, ptr mine a fost si o exp mai traumatizanta, si eu preferam sa merg in toamna, era mai racoare :)

undergraver said...

Imi face placere sa imi aduc aminte. Unele chestii nu mi le mai amintesc, cert e ca incep sa inteleg cat de penal e(ra) sistemul in care am invatat. Asta va fi cumva pe la concluzii, cand mai am timp mai scriu.

Si eu care ma asteptam sa completezi :)